Aiki Kids Examens

Examens
Een belangrijk onderdeel van Aikido training is het doen van examens. Examens zijn bedoeld om te laten zien in welke mate je de Aikido technieken die bij het examenprogramma horen onder de knie hebt. Dus ken je de namen van de technieken, de juiste volgorde en voer je ze op de juiste manier uit. Maar dit is niet alleen het doel van het examen. De manier waarop je de technieken, oefeningen en testen uitvoert en ondergaat zijn minstens zo belangrijk. Voer je de oefeningen met vertrouwen uit en kan je laten zien dat je Ki laat stromen, en dit voor een groep van mede-aikidoka en ouders?

Als je met een examen bezig bent, zijn de bovenstaande zaken dus belangrijk. Wat je echter altijd moet onthouden is dat plezier in het examen doen ook erg belangrijk is. Ook zal er vast wel eens iets mis gaan. Dit is helemaal niet erg, ga gewoon door met de oefening. Op deze manier laat je aan jezelf en anderen zien dat je je niet zomaar uit het veld laat slaan.

Hier onder vind je het examenprogramma van Aikido Yuishinkai voor kinderen en jeugd. Het examen bestaat altijd uit voorbereidende oefeningen (bv. ukemi en voorbereidende oefeningen die we ook in de les doen), verder zijn er testen (ki testen en evenwichtsoefeningen) en als laatste zijn er natuurlijk de Aikido technieken plus daarbij nog de Jo en Boken kata’s. De prijs van de Aiki Kids examens is voor de gele t/m bruine band 5 euro, zwarte band 25 euro. Je krijgt de gekleurde band van de vereniging.

Examen etiquette
Bij het examen hoort ook een bepaalde volgorde waarop je moet groeten. Deze volgorde van groeten en waar je gaat staan enzovoorts noemen we de Examen etiquette. Wanneer je begint met je examen dan ga je, tegenover de leraar, zitten in het midden van de zaal en groet je drie keer in onderstaande volgorde:

  1. Kamiza rei      (groeten naar het Shin teken)
  2. Sensei rei       (groeten naar de leraar)
  3. Uke rei           (groeten naar je uke)

Als je alle oefeningen hebt gedaan, dan groet je af waarna je weer aan de kant gaat zitten. Het afgroeten gaat nu in een andere volgorde, namelijk:

  1. Uke rei           (groeten naar je uke)
  2. Kamiza rei      (groeten naar het Shin teken)
  3. Sensei rei       (groeten naar de leraar)

Als er gegroet wordt, moeten ook alle andere Aikidoka die aanwezig zijn op de knieën gaan zitten. Tijdens het examen mag je gewoon in kleermakerszit zitten.

Wanneer je wordt aangewezen als Uke, dan heb je ook de verantwoordelijkheid dat je een Boken of Jo meeneemt de mat op voor de examenkandidaat. De leraar zal aangeven wat er nodig is.

Tellen bij het examen
Het kan zijn dat je bij het examen moet tellen. Dit is vooral het geval bij de kata’s of bij de voorbereidende oefeningen in de hogere examens. Denk bij het tellen altijd aan het juiste ritme. Het is het mooist als je het tellen in het Japans doet. De kata’s gaan uiteindelijk tot 22, dus hieronder is een tabel met het tellen in het Japans tot en met 22.

 

Tel Japans Uitspraak Tel Japans Uitspraak
01 Ichi Ietjsh 11 Juichi Djoe-Ietjsh
02 Ni Nie 12 Juni Djoe-Nie
03 San San 13 Jusan Djoe-San
04 Shi Sjie 14 Jushi Djoe-Sjie
05 Go Go 15 Jugo Djoe-Go
06 Roku Rok 16 Juroku Djoe-Rok
07 Shichi Sietjsh 17 Jushichi Djoe-Sietjsh
08 Hachi Hatjsh 18 Juhachi Djoe-Hatjsh
09 Ku Koe 19 Juku Djoe-Koe
10 Ju Djoe 20 Niju Nie-Djoe
21 Nijuichi Nie-djoe-ietjsh
22 Nijuni Nie-djoe-nie

 

Overgangstabel
Wanneer een jeugdlid overstapt naar de volwassenen wordt de jeugdgraduering als onderstaand vertaald naar de volwassenen niveaus. 

Jeugd graad Volwassenen graad
Junioren zwarte band 3e Kyu
Bruine band 4e Kyu
Blauwe band 5e Kyu
Groene band 6e Kyu
Oranje band geen
Gele band geen