Wat is Aikido?

Ki-kanji

Aikido is een moderne vorm van zelfverdediging en spirituele ontwikkeling, die gebruikt kan worden tegen iedere vorm van aanval, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van een betere eenheid tussen lichaam en geest. In tegenstelling tot vele andere vechtsporten is er voor Aikido geen bijzondere kracht of snelheid nodig. Het wordt succesvol beoefend door mensen van alle leeftijden en mogelijkheden. Aikido ontwikkelt lenigheid, coördinatie, concentratie, verbetert de gezondheid en fitheid, communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen. De fysieke kanten zijn gracieus en dynamisch, ze zijn slechts een uiterlijk kenmerk van wat het belangrijkste is: een echte en directe manier om de kwaliteit van ons leven te verbeteren.

Het woord Aikido bevat drie begrippen, die deze bewegingskunst omschrijven. wat is aikido

 

Ai is Harmonie

Ai-kanji

Centraal in Aikido staat het idee dat je in harmonie bent met je tegenstander, in plaats van in conflict te zijn met hem. De beweging en energie van een aanval wordt van richting veranderd zonder de noodzaak van een botsing of het gebruik van kracht. Het fysieke oefenen van dit fundamentele principe van Aikido leidt tot een beter begrip van mens en natuur en brengt essentiële vaardigheden voor het oplossen van conflicten. De bewegingen van Aikido zijn rond en vloeiend. Ze zijn ontworpen op de principes van de natuur en bewegen zich in cirkels en spiralen. Als Aikido goed wordt uitgevoerd is er grote schoonheid en beheersing in de bewegingen van beide partners.

 

Ki is Levens Energie

Wat is Aikido

Ki-kanji

Ki is universele energie, dat leven en vitaliteit geeft aan alle dingen. Het begrijpen van Ki principes en het ontwikkelen van de mogelijkheid om Ki te sturen en te gebruiken zijn een integraal onderdeel van Aikido training. Ontspanningsoefeningen, ademhalingsmethodes, meditatie, bokken (houten zwaard) en jo (houten staf) worden gebruikt om studenten Aikido principes bij te brengen door ze de kans te geven Ki te ervaren met lichaam en geest. Het begrijpen en ontwikkelen van Ki is een manier om je natuurlijke kracht en talenten te vergroten. Als je de Aikido principes begint te begrijpen zal je ook nieuwe, praktische en creatieve manieren ontwikkelen om deze in het dagelijks leven te gebruiken.

 

Do is De weg

Do-kanji

De Aikido dojo (wat betekent plaats van de weg) zorgt voor een vriendelijke en veilige omgeving waar we kunnen beginnen onze angsten, fobieën, reacties en gewoonten te begrijpen. Aikido training is niet competitief en vraagt een coöperatieve en steunende instelling.


Met andere woorden, Aikido is een manier om in harmonie te komen met jezelf en je omgeving.

 

De Aikido training

De technieken van Aikido stammen af van oude traditionele gevechtsvormen. Aikido is geen vechtsport, dit blijkt uit de manier van oefening. Aanval en verdediging komen niet tot een directe confrontatie. Het streven is om beide tegengestelde krachten te verenigen. Niet winnen door vechten, maar juist door een confrontatie te vermijden. De concentratie en discipline, nodig voor Aikido training, maakt je scherper in het dagelijks leven. Aikido daagt ons uit om onze vaardigheden te vergroten en nieuwe dingen te proberen. Door het bereiken van deze vaardigheden, verkrijgen we zelfvertrouwen in onze mogelijkheden om stabiel te blijven als we moeilijkheden tegen komen. Het eerste wat je opvalt aan iemand is de houding. Als je houding en gedachten positief zijn, reflecteert je leven positieve resultaten. wat is aikido

Aikido training vraagt consequente en toegewijde oefening. Hoewel je als beginner misschien 1 maal per week traint, zal je in de toekomst vaker moeten trainen om vooruit te komen.

 

Natuurlijkheid

Aan de hand van ‘eenvoudige’ oefeningen werken we aan een betere geest/lichaam coördinatie. Ontspanningsoefeningen en evenwichtsoefeningen vormen een vast onderdeel van iedere training. Vooral door juist de verschillen te ervaren in deze oefeningen krijgt het Aikido zijn kenmerkende bewegingen. Rustig en volledig ontspannen, maar ook snel en dynamisch.

 

Gratis proefles

Wil je eens kennismaken met Aikido dan kun je altijd een keer gratis meetrainen (zonder verplichtingen). Je bent van harte welkom op de woensdagavond, deze training is geschikt voor iedereen. Neem gemakkelijk zittende kleding mee, een jogging- of judopak en een paar slippers.