Aiki kids verdere toelichting door Koretoshi Maruyama Sensei

Hoewel volwassenen Aikido misschien beoefenen om innerlijke rust te ontwikkelen of ontspanning of zelfverdediging, denken de meeste kinderen niet eens na over deze begrippen. Dus waarom is Aikido een goed idee voor kinderen? Aikido leert kinderen rust. Natuurlijk moeten kinderen niet de hele tijd rustig zijn. Aikido geeft hen de keuze. Als ze stil moeten zitten op school, of zich op het huiswerk moeten concentreren, of zich tijdens het sporten moeten focussen, Aikido toont hen hoe dat te doen. De technieken en ki testen die we doen, leren kinderen juiste rust. Dit is geheel anders dan het opgekropt houden van hun emoties. Aikido rust voelt goed.

Aikido helpt kinderen op school. Door te trainen, ontwikkelen kinderen een kalme, heldere geest. Als gevolg hiervan absorberen ze kennis eenvoudiger en denken ze met een grotere helderheid. Aikido gaat over de ontwikkeling van het volledige menselijke potentieel en school is één van de belangrijkste plaatsen om dit potentieel te realiseren. Aikido leert kinderen praktische zelfverdediging. Aikido behoeft geen atletisch talent. In feite kan atletisch talent soms in de weg zitten. Aikido werkt voor kleine mensen, omdat het niet afhankelijk van de grootte, of snelheid, of gewicht.

De sleutel tot vooruitgang in Aikido is gewoon doorzetten met een positieve houding. Dat is de beste les die we onze kinderen kunnen leren. Sommige krijgskunstdocenten vinden dat “fun” niet in de dojo thuis, want om martial arts te studeren moet men toegewijd en serieus zijn. Echter, voor een kind wordt elke omgeving een veilige omgeving als deze het leren door middel van lachen, verbeelding en spelletjes bevordert. Deze veilige omgeving kan het vermogen van een kind om te leren verbeteren en daarmee een begin maken met het bestuderen van de meer serieuze kant van de martial arts. Plezier maken, spelletjes spelen, en het gebruik van de verbeelding zijn onderdeel van het opgroeien. Kansen en vrijheid om al deze dingen te doen, dragen er toe bij dat kinderen risico’s nemen op een veilige manier. Door het verkennen van hun grenzen, kunnen kinderen nieuwe rijken van begrip over zichzelf en de wereld waarin ze leven openen.

Kinderen hebben de mogelijkheid om fundamentele Aikido principes te leren door middel van oefeningen, spelletjes en technieken. Kinderen kunnen opgaan in een activiteit, omdat het leuk is en krijgen dan voordelen, zoals een toegenomen bewustzijn van hun omgeving en een betere perceptie van de sterke en zwakke punten van zichzelf en anderen. Zij hebben de mogelijkheid om zichzelf verder te stuwen, hun mogelijkheden te verkennen, voor zichzelf op te komen, om hun aandacht te richten, om zich fysiek verder te brengen, emotioneel en mentaal voorbij waartoe ze denken in staat te zijn. Aikido leert kinderen “hoe sterk te zijn” en dat leren rustig en ontspannen te blijven veel krachtiger is dan emoties als woede, geweld en agressie. Ze leren over verantwoordelijkheid, het juiste te doen, zelfs zonder beloning, over de behandeling van elkaar met respect en vriendelijkheid. Ze leren ook over zaken als pesten, of hoe te reageren op verbale beledigingen.

Aikido is een training voor lichaam en geest. Aikido is een training voor het leven. Aikido leert kinderen een lichtere benadering van het leven. Een ploeterende serieuze benadering van het leven voelt niet goed en brengt meestal niet het best mogelijke resultaten. Aikido werkt het beste als je ontspannen bent en je licht voelt. Door dit in de praktijk te leren, kunnen onze kinderen niet anders dan dit toe te passen in hun leven.

Tekeningen en tekst door Koretoshi Maruyama Sensei