Instructeurs

Dojo Instructeur
Martijn van Hemmen
(8e dan, beoefent Aikido sinds 1995, geeft les aan kinderen en volwassenen sinds 2002)

Dojo Instructeur
Joep van der Peet
(4e dan, beoefent Aikido sinds 1999, geeft les aan volwassenen sinds 2005)

Dojo Instructeur
Toni Sabados
(2e dan, in 1991 gestart met Aikido en beoefent sinds 2013 Aikido Yuishinkai, en geeft les aan de Aiki Kids sinds 2020)

Dojo Instructeur
Tino de Groot
(2e dan, beoefent Aikido sinds 2011, heeft in 2016 Aikido Yuishinkai Castricum opgericht en is achtervang voor de leraren van Aikido Yuishinkai Alkmaar)

Assistent Instructeur
Irene Overweg
(2e kyu, beoefent Aikido sinds 2012, assisteert sinds 2020 bij de Aiki Kids trainingen)

Assistent Instructeur
Victor Sabados
(junioren zwarte band en 1e kyu volwassenen, beoefent Aikido sinds 2012, is assistent bij de Aiki Kids en achtervang bij de jongeren trainingen)

Even voorstellen


Martijn van Hemmen

Martial arts hadden al op jongere leeftijd mijn interesse, en ben begonnen met het beoefenen van kickboksen en thaiboksen. Dit hielp me om zelfvertrouwen te ontwikkelen en hoe ik het lichaam goed ter verdediging in kan zetten en als wapen. Fysiek en mentaal gaf me dit veel voldoening, maar omdat ik van nature niet van vechten houd raakte ik meer geïnteresseerd in de innerlijke kant van de krijgskunst. Hierdoor kwam meditatie op mijn pad en dat ben ik langere tijd gaan beoefenen. Na vele uren zitten had ik tijdens een meditatie de levensveranderende ervaring dat ik in essentie het universum ben. En vanuit dit nieuwe levensbeeld ontstond de behoefte om een martiale kunst te beoefenen die dit als uitgangspunt heeft en waarmee de lichaam-geest coördinatie verder ontwikkeld wordt.

In 1995 zag ik een klein artikeltje in het lokale krantje staan over Ki-Aikido lessen in Alkmaar onder leiding van Will Stoelman. Gelijk voelde ik aan dat dit de combinatie van lichamelijke en geestelijke inspanning en ontwikkeling was die ik zocht. Sindsdien heb ik veel geleerd op en buiten de mat. Ik heb nog een tijdje Pencak Silat ernaast beoefend, wat me ook veel heeft gebracht. Maar Aikido is voor mij echt een levensstijl geworden en van Will heb ik enorm veel geleerd. Naast de Aikido technieken ook de ware essentie van Aikido en bewustzijnsontwikkeling. Hij is één van de Aikidoka’s van de eerste lichting in Nederland en het was een groot geschenk om van hem te leren.

Toen Will besloot dat de dojo in Alkmaar klaar was om zelfstandig te functioneren vroeg het toenmalige bestuur me om de lessen te gaan verzorgen. En sinds 2002 doe ik dat met veel plezier. Het is erg fijn om tijdens de lessen veel plezier te hebben met elkaar en daarbij op een gemakkelijke, veilige, laagdrempelige en luchtige manier bezig te zijn met onze persoonlijke ontwikkeling. En ik denk wel eens dat ik tijdens de lessen misschien nog wel het meeste leer van allemaal.

In 2004 na het seminar met de grondlegger van Aikido Yuishinkai Maruyama Sensei in Nederland hebben we de overstap gemaakt naar Aikido Yuishinkai en dit heeft ook weer een grote impuls gegeven voor mijn verdere ontwikkeling als Aikidoka. Vanaf 2007 t/m 2019 trainde ik bijna jaarlijks in Japan bij Maruyama sensei en Okajima sensei, en dit heeft naast een warme en hechte band met hen ook een verdere verdieping gegeven in mijn Aikido. Maruyama Sensei heeft 13 jaar les gehad van de grondlegger van Aikido, O-sensei Morihei Ueshiba, en het is geweldig om zijn ervaringen met O-sensei te horen en van hem te leren wat hij van O-sensei heeft geleerd.

Op 11 januari 2016 heeft Maruyama Sensei mij tot Chief Instructor van Aikido Yuishinkai Nederland benoemd en per 1 februari 2016 ook als Aikido Yuishinkai Internationaal Instructeur. Op 13 februari 2021 heeft hij me de 8e dan gegeven. Het is een hele grote eer voor me om dit rechtstreeks van deze grootmeester en mijn directe leraar te ontvangen. En ik ben volledig toegewijd om de leringen die ik sinds 2004 persoonlijk van Maruyama Sensei heb ontvangen en nog steeds ontvang met iedereen te delen die dat graag wil.

Mijn missie is “Connecting Mind, Body and Soul”. Ik vind het belangrijk dat mensen kennismaken met Ki en Aikido principes. Dit is echt een verrijking voor het dagelijks leven, met als resultaat onder andere meer ontspanning, ontstressen, een betere samenwerking, gezondere relaties en persoonlijke ontwikkeling en groei. Daarom verzorg ik sinds 2005, naast de Aikido lessen bij Aikido Yuishinkai Alkmaar, ook regelmatig Ki en Aikido trainingen voor bedrijven en andere groepen, geef ik privéles in Aikido en doe ik Aikido Coaching. Dit doe ik vanuit mijn eigen bedrijf Soul Budo & Health.

Het gezondheidsaspect van Aikido heeft ook mijn warme belangstelling. Ik ben me steeds verder aan het verdiepen in hoe lichamelijk en geestelijk gezond en vitaal te blijven. Maruyama Sensei en Okajima Sensei hebben me onderwezen in Sotaiho en Reiki en deze gemakkelijk te leren maar krachtige methodes om gezond te blijven en spanningen en pijnen in het lichaam op te lossen deel ik nu ook in Rakushinkan dojo. Ook onderwijst Okajima Sensei me in Goshindo, een krijgskunst die je helpt je volledige potentieel te ontwikkelen. Dit te leren van mijn Japanse leraren en deze invalshoeken op het lichaam en de geest te zien en te ervaren helpt me om Aikido nog beter te begrijpen en te onderwijzen.

Joep van der Peet

Ik beoefen Aikido sinds 1999. Een van de mooie aspecten aan Aikido is dat je nooit uitgeleerd bent. Je blijft getriggerd worden om jezelf steeds naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast is het een erg goede sport voor je motoriek, waarbij beide kanten (links, rechts) net zo hard ontwikkeld worden. Ook hebben we een hele fijne club mensen, waarbij een prima sfeer op en naast de mat heerst. We bezoeken ook gezamenlijk Aikido-seminars en trainen in de zomervakantie geregeld op het strand.

Toni Sabados

Toni Sabados is in 2013 gestart bij Aikido Yuishinkai Alkmaar, heeft de 2e dan en is sinds 2017 penningmeester. Sinds 2020 verzorgt hij de trainingen voor de Aiki Kids.

Tino de Groot

Aikido is genieten. Aikido is een ontdekkingstocht. Waar begint beweging? Hoe beweeg je mee met een ander en hoe breng je een ander in beweging?
Toen mijn kinderen in 2010 Aikido gingen beoefenen, maakte ik er voor het eerst kennis mee. Een jaar later ben ik ook zelf Aikido gaan beoefenen. In Aikido herken ik centrale aspecten uit de yoga, iets dat ik vanaf 1994 beoefen, zoals het creëren van harmonie, het werken met energie en met oorzaken i.p.v. gevolgen. Zaken die in het dagelijks leven direct toepasbaar zijn. Door Aikido ben ik mij bewuster geworden van mijn lichaam. Kortom Aikido is voor mij een fascinerend proces van onderzoeken en ontdekken samen met anderen. In 2016 heb ik Aikido Yuishinkai Castricum opgericht en geef daar les aan kinderen en volwassenen.


Irene Overweg

Het was in 2012 dat ik in aanraking kwam met aikido. Ik had er wel eens van gehoord, maar wist niet echt wat het was. Een vriendin had het eerder gedaan, was zeer enthousiast en wilde weer beginnen. Na een proefles ben ik meteen lid geworden, en het leuke was dat ik gelijk mee kon doen met de zomertrainingen buiten. Inmiddels heb ik de 2e kyu behaald, en blijf me regelmatig verbazen over de wonderlijke kracht die voortkomt uit zacht uitgevoerde bewegingen.