Aikido 2e kyu examen van Martijn op 23-06-2001 (uit de oude doos)

Aikido 2e kyu examen

Zaterdag 23 juni 2001

In 1995 ben ik begonnen met het beoefenen van Ki Aikido in Koedijk. In het begin lag voor mij meer de nadruk op het plezier van het beoefenen van Ki Aikido, het doorgronden van de essentie en het eigen maken van de grondbeginselen van de manier van bewegen in Ki Aikido. Dit betekende dat ik niet erg examen-gericht was en heb dat ook lange tijd niet belangrijk gevonden.

Toen ik begin 1999 mijn 3e kyu examen had behaald, was ik me in de loop der jaren bewuster geworden van de betekenis van examens. Ik merkte dat in de eerste plaats je per examen een aantal technieken zo goed traint, dat je ze goed eigen kunt maken en de japanse benaming daarbij leert. Tevens leer je in je Ki examens steeds beter omgaan met je Ki, en dus ook hardere testen kunt doorstaan. En ik merkte dat ik al meer plezier kreeg in het toewerken naar een examen, de spanning die daarbijhoort en het plezier dat je hebt bij het uitvoeren van je examen. Omdat het examen altijd zo goed voorbereid is, kun je de mede aikidoka’s die aanwezig zijn bij het examen laten zien hoe jouw Ki Aikido ontwikkeld is naar een hoger niveau.

Op 23 juni 2001 was het zover dat ik het 2e kyu examen mocht uitvoeren. Dit is volgens mij voor elke aikidoka een speciaal examen, want bij het slagen voor de 2e kyu mag je een hakama gaan dragen. We zijn met een aantal mede aikidoka’s die ook examen konden doen op tijd begonnen met de voorbereiding. Hiervoor wil ik een groot compliment aan Marc geven, want hij heeft ons zeer goed naar onze examens laten toewerken volgens een uitgebalanceerd schema. Ik merkte ook zelf dat ik naar het examen toegroeide, en hoe dichterbij het examen kwam, hoe groter mijn vertrouwen werd in het uitvoeren van het uitvoeren van de technieken die bij het 2e kyu examen horen.

Ik ben een paar weken voor het examen ook op een zaterdag in Rotterdam wezen trainen op verzoek van Will. Hij wilde graag zien hoe ik mij had ontwikkeld in de loop van de jaren. Op deze dag kwam er niet uit wat er in zat, dus werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt en ben ik nog veel extra wezen trainen. Marc had extra examen trainingen ingelast en op de zaterdag training heb ik goed extra kunnen trainen met Jacco en Ton.

Op 23 juni was het zover, ik mocht het examen uitvoeren. Hiervoor was Will Stoelman naar Alkmaar gekomen. Op deze dag werden niet alleen examens afgenomen, maar gaf Will op een nieuwe manier aan hoe je de technieken en bijpassende benamingen eigen kunt maken. Ik zou het leuk vinden als we deze manier ook in de lessen kunnen verweven. Op deze manier kon je lekker warmdraaien en kon Will zien hoe de examen kandidaten op de hoogte waren van de namen van de technieken en de essentie van een techniek begrepen. Over het examen kan ik zeggen dat ik alles heb gegeven wat ik heb, ik geprobeerd heb om goed de ruimte te benutten en ik het geluk heb gehad om met zeer goede uke’s heb mogen aikido-en. En ik was dan ook zeer blij met de mededeling dat ik mijn examen heb gehaald!

Ik hoop dat deze dag ook de anderen heeft gestimuleerd om door te gaan, en ook verder te groeien tot een hakama drager. Hoe meer gevorderden onze club heeft, des te hoger ons niveau zal kunnen groeien.

Martijn van Hemmen

Dit bericht is geplaatst in Martijn. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Aikido 2e kyu examen van Martijn op 23-06-2001 (uit de oude doos)

  1. Stephan schreef:

    Hoi Martijn,
    Mooi verhaal, leuk om te lezen:)
    Groet
    Steef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *