Vormloos vormgeven aan het moment

Vormloos vormgeven aan het moment

Een belangrijk doel in Ki-Aikido is het loslaten van de vorm, het leren om natuurlijk te bewegen met behoud van de 4 Ki-principes, aangepast aan de situatie van het moment.

Om de vorm te kunnen loslaten is het zeer belangrijk om de vorm, dus de technieken, eerst goed te beheersen. Om als nage een techniek goed te leren is een belangrijke voorwaarde dat uke goed leert volgen. Zo geeft uke aan nage de kans om de techniek goed te leren kennen en krijgt nage de ruimte/vrijheid om de techniek te leren kennen.

Als uke niet goed volgt, dus aanvalt om de ander werkelijk uit balans te halen, dan is Aikido zeer bruikbaar om de aanval te neutraliseren met alle (pijnlijke) gevolgen voor uke van dien.

Dit is niet de bedoeling van Ki-Aikido, dus uke moet eerst leren om juist aan te vallen, om de juiste hoeveelheid Ki te gebruiken, deze op de juiste manier te richten, om in balans te blijven tijdens de aanval en om de val goed te leren uitvoeren. Als uke dit beheerst is angst om te volgen overbodig geworden, en zie je uke meestal met een glimlach volgen.

Nage kan zich nu volledig op het bekwamen in de techniek richten. Als uke goed volgt wordt het al belangrijker voor nage om de techniek zeer vakkundig uit te voeren, aangepast aan de situatie maar immer technisch helder en duidelijk uitgevoerd met behoud van het centrum. Het centrum van nage is het centrum van de beweging.

Kortom: Uke leer vormloos volgen en nage leer vorm beheersen om deze na verloop van tijd vervolgens los te laten.

Martijn van Hemmen

Dit bericht is geplaatst in Martijn. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *