Ki-Aikido stage van Will Stoelman op 8 december 2001, “Ki-Aikido als meditatie”.

Ki-Aikido stage van Will Stoelman op 8 december 2001, “Ki-Aikido als meditatie”.

De opkomst op de stage van 8 december was erg goed, ik heb mensen gesproken van de dojo’s uit Waalwijk, Rotterdam, Ridderkerk en zelfs uit Meppel. Daarnaast waren er veel leden van onze eigen dojo en dat doet me altijd goed.

Ki-Aikido als meditatie, het onderwerp dat Will deze stage heeft behandeld, beschrijft een belangrijk onderdeel van het beoefenen van Ki-Aikido. Een meditatieve toestand van lichaam en geest maakt het mogelijk om Martial Art te verheffen tot bewegingskunst. Het principe van vechten met de ander valt weg, het wordt meer een toestand van openstaan voor de ander zodat je samen een beweging kunt maken die je zelf leidt. Tevens creeert een meditatieve toestand ruimte, waarin je je kunt aanpassen aan de richting van de aanvaller zonder uit balans te raken. Tijdens bewegen vanuit een meditatieve toestand blijf je gemakkelijk in balans, beweeg je ruim en houd je het overzicht over wat je doet.

Uit het vorige blijkt dat meditatie effect heeft op lichaam en geest. Door je lichaam te (leren) ontspannen kun je vrij van spanning bewegen, dus elke houding die een aanval van je vraagt kan fysiek moeiteloos en vlot aangenomen worden. Met behulp van een ontspannen geest is het gemakkelijk om op de eerste signalen van een aanval te reageren en tijdens de gehele uitvoering van een techniek rustig te blijven bewegen. Tevens cultiveert het bewegen met een ontspannen lichaam en geest het ontstaan van ritme en dynamiek. Kortom een meditatieve houding kan de energie die bij Ki-Aikido tussen twee mensen ontstaat vrij laten stromen, vrij van blokkades, vrij van botsing. Het bewegen met behoud van de Ki-principes (Keep one point en extend Ki zijn principes voor de geest, ontspan volledig en gewicht aan de onderkant houden zijn principes voor het lichaam) is bewegen in meditatie. De vorm zal zich aanpassen de inhoud blijft gelijk.

 Will begon het eerste dagdeel van de stage met een uitleg over meditatie. Hieruit bleek dat een ieder zijn of haar eigen invulling geeft aan het begrip meditatie. Naast een stuk theorie hebben we verschillende oefeningen gedaan om het effect van meditatie zelf te kunnen ervaren en te ontwikkelen.

Deze heerlijk ontspannen toestand hebben we in het tweede gedeelte gebruikt om te bewegen, contact te maken met een ander en tot slot om aikido technieken uit te voeren. Tijdens deze oefeningen bleek dat het behouden van een ontspannen toestand van lichaam en geest tijdens een beweging iets is dat veel oefening vraagt. De stage werd afgesloten met het uitvoeren van de 13e taigi.

Nu ben ik benieuwd hoe onze leden van de Ki-Aikido Vereniging Alkmaar meditatie ervaren. Daarom wil ik een ieder bij deze vragen om eens rustig na te denken over meditatie. Wat is meditatie voor jou, hoe ervaar je meditatie, en wat kun je met meditatie, is meditatie een abstract begrip of kun je meditatie concreet maken, etc. Ik zou het erg leuk vinden als een ieder zijn of haar gedachten op papier zet en zodat dit in One Point geplaatst kan worden. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Martijn van Hemmen

Dit bericht is geplaatst in Verslag seminar. Bookmark de permalink.

2 reacties op Ki-Aikido stage van Will Stoelman op 8 december 2001, “Ki-Aikido als meditatie”.

 1. Peter Beerten schreef:

  Kan deze stage Ki Aikido als medidatie nog ergens in Nederland gevolgd worden ?

  • MartijnvH schreef:

   Hallo Peter,

   Deze stage heeft Will Stoelman in 2001 gegeven. Will geeft nog regelmatig stages, waarin dit onderwerp ook aan de orde komt.
   In onze agenda vermeld ik wanneer Will weer seminars geeft, dus daar kan je kijken om op de hoogte te blijven.

   Doe je zelf aan Ki-Aikido?

   Vriendelijke groet,
   Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *