Nieuw in Nederland: Aikido Yuishinkai (stuk geschreven in 2004).

 

Nieuw in Nederland: Aikido Yuishinkai

De zomervakantie is meestal een periode waarin er minder aan aikido wordt gedaan dan in de rest van het jaar. We trainen nog wel eens op het strand en ik doe zelf bijna dagelijks aikido oefeningen, maar daar blijft het bij. Dit jaar is het toch wel iets anders gegaan.

Zoals al ruim van te voren aangekondigd door Esther en ondergetekende, kwam Maruyama Sensei met zijn gevolg dit jaar naar Nederland voor een Aikido en Yuki seminar. Jullie hebben mijn verslag hiervan per e-mail ontvangen, en zo al een eerste indruk kunnen krijgen van dit bijzondere seminar. Helaas was de opkomst vanuit Alkmaar niet zo hoog, maar voor degenen die aanwezig zijn geweest was het een bijzondere ervaring om van deze grootmeester te leren.

Maruyama Sensei, zijn vrouw en Michael Williams hebben 5 dagen bij mij overnacht. Tijdens deze dagen merkte ik dat Maruyama Sensei in het dagelijkse leven werkelijk leeft volgens de aikido en Ki principes. In de dojo bleek dat hij technisch ook zeer vaardig is, ik heb me laten vertellen dat hij getraind heeft met O-Sensei Morihei Ueshiba en dat hij de beste leerling was van Tohei Sensei. Zijn stijl van lesgegeven is duidelijk geïnspireerd door zijn trainen met Morihei Ueshiba waarbij hij de zachtheid van het Ki-Aikido duidelijk op de voorgrond stelt. Ik ben regelmatig naar voren geroepen en tijdens deze oefeningen heb ik zijn klasse ook aan den lijve kunnen ervaren.

Maruyama Sensei is een expert in het werken met Ki. Dit werd al duidelijk tijdens de aikido seminars, en het kwam nogmaals duidelijk naar voren tijdens de Yuki training (Yuki is een andere naam voor Kiatsu). Tijdens dit seminar ben ik ook regelmatig naar voren geroepen en het is geweldig om te ervaren hoe hij zijn Ki kan laten stromen in jouw lichaam. Aan het eind van de dag was iedereen die aanwezig was ook heerlijk ontspannen. De Ki stroomde rijkelijk deze dag.

Maruyama Sensei is de oprichter van Aikido Yuishinkai, Aikido without bounderies. Omdat ik een week nauw met Maruyama en zijn gevolg heb opgetrokken wist ik bijna alle ins en outs al van de historie en de organisatie. Maar tijdens het seminar bood Michael Williams alle aanwezigen de mogelijkheid om vrijblijvend een gesprek te hebben over de Aikido Yuishinkai organisatie. Wat is het doel hiervan en wat zijn de regels.

Dit gesprek hebben we maandagavond na het Yuki seminar gehad met een aantal dojo eigenaren en bestuursleden van dojo’s in Nederland. Het doel van Yuishinkai is teruggaan naar de bron, Aikido doen zoals Morihei Ueshiba het oorspronkelijk bedoeld heeft, The art of Peace. De organisatie is helder opgezet en de regels zijn eenvoudig en soepel. Dit blijkt ook uit het feit dat er geen kosten voor lidmaatschap zijn en dat de kosten voor examens laag zijn gehouden. Aikidoka’s van alle stijlen zijn welkom op Aikido Yuishinkai trainingen en de leden van Aikido Yuishinkai zijn vrij om ook andere aikido stijlen te volgen. Daarom ook de naam Aikido without Boundaries.

De verschillen die ik ben tegengekomen met onze huidige manier van aikido beoefenen is dat er in Aikido Yuishinkai wordt gewerkt met kleuren banden en ze hebben eigen exameneisen. De beginoefeningen zijn praktisch gelijk, op enkele nieuwe oefeningen na en een kleine verandering in de volgorde. En er zijn nieuwe Aikido principes die door Maruyama Sensei zijn geïntroduceerd, zoals center line en moon shadow lizard legs. Daarnaast legt deze stijl de nadruk op beginners mind, het blijft belangrijk om, hoe lang je ook al aan aikido doet, dat je altijd een beginners mind houdt. En vooral, zoals ik al zei, het werken met Ki blijft een belangrijke rol innemen in de lessen.

Op mijn vraag of hij regelmatig seminars gaat geven in Nederland als wij ons aansluiten bij Aikido Yuishinkai gaf Maruyama een bevestigend antwoord. Later toen ik hem onze nieuwe dojo liet zien fluisterde hij me toe dat hij ook wel een seminar in Alkmaar zou willen geven. Wil je meer informatie over Aikido Yuishinkai, dan kun je ook even kijken op: www.aikidoyuishinkai.org.

Will en ik hebben tijdens en na de seminars uitgebreid gesproken over Aikido Yuishinkai. We waren het er beiden over eens dat deze grootmeester aikido onderwijst zoals wij dat ook doen in Nederland. Dit is een unieke kans voor Ki-Aikido in Nederland om naar een hoger niveau te groeien onder directe leiding van de, in mijn ogen, beste Aikido grootmeester die nu nog actief lesgeeft. Deze kans grijp ik dus ook met beide handen aan. Will is benoemd tot Hoofd Instructeur Aikido Yuishinkai Nederland, en dit heeft Maruyama Sensei persoonlijk bekrachtigd door hem de 7e dan te geven. Daarnaast heeft Maruyama Sensei mij gevolgd in de dojo en daarbuiten en op basis daarvan heeft hij mij persoonlijk voorgedragen voor de 1e dan, en dit is door Will bekrachtigd. Dit waren bijzondere momenten voor Will en voor mijzelf.

Gelijk na het seminar ben ik met Will, Ton en Ed om de tafel gegaan. Will heeft nogmaals helder uiteengezet waarom hij tot deze keuze is gekomen en ons bestuur voorgelegd wat de organisatie inhoudt. Ton en Ed hebben geen moment getwijfeld en zagen gelijk in dat lidmaatschap van Aikido Yuishinkai een goede keuze zou zijn. Gelukkig zijn we een vereniging en kiezen we dus altijd gezamenlijk bij een verandering in onze vereniging. Daarom zullen we binnenkort met zijn allen om tafel gaan om gezamenlijk te besluiten of de Ki-Aikido vereniging Alkmaar zich aansluit bij Aikido Yuishinkai. Ik heb al enkele leden persoonlijk gesproken op de strandtraining en zij waren ook erg enthousiast over deze ontwikkelingen, maar ik kan me goed voorstellen dat er allerlei vragen rijzen als je dit voor het eerst leest. Tijdens de meeting zal ik met Ton en Ed alle vragen beantwoorden.

Maruyama Sensei is in mijn ogen de opvolger van Koichi Tohei Sensei. En door ons aan te sluiten bij Aikido Yuishinkai creëren we een directe lijn naar O-Sensei, te weten:

Morihei Ueshiba – Koichi Tohei – Koretoshi Maruyama

Tot slot een stukje dat Maruyama Sensei heeft geschreven en dat in mijn ogen goed verwoord wat hij voor ogen heeft:

 

‘Elke rivier heeft een naam, deze namen verdwijnen als ze in de grote oceaan stromen. Aikido heeft veel stijlen en veel namen, maar Aikido is Aikido. Het is mijn visioen en hoop dat zoals de rivieren samen stromen en zich verenigen als één rivier’.

De meesten spreek ik waarschijnlijk al woensdag as. tijdens het rondbrengen van de folders in de Vroonermeer, schiet me dan gerust aan als je meer informatie wilt over de laatste ontwikkelingen. Anders spreken we elkaar op 1 september in de nieuwe dojo.

Aiki-groeten,

Martijn van Hemmen

Dit bericht is geplaatst in Aikido Yuishinkai. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *