Verslag van seminar Chris Curtis Sensei in 2004

Seminar Chris Curtis Sensei

 

 

  

Hierbij een verslag van het seminar dat Chris Curtis Sensei (7e dan uit Hawaï) op 30 en 31 oktober heeft verzorgd bij de Ki-Aikido vereniging Torii in Helmond. Chris Curtis is in 2000 door Koichi Tohei benoemd als Chief instructor van de Ki Society voor Hawaï. 

Het was twee dagen vroeg opstaan om de rit van twee uur te maken, maar dat was het dubbel en dwars waard. Ik heb weer heel veel geleerd, en we hebben veel plezier gehad met z’n allen. Chris Curtis Sensei bleek een vriendelijke man te zijn die erg open staat voor iedereen en hij heeft ook een groot gevoel voor humor. Zaterdag was ik de enige deelnemer uit Alkmaar. Er waren aikidoka’s uit Helmond, Bemmel, Rotterdam, Den Bosch, Duisburg (Duitsland) en ook aiki-doka’s van andere aikido stijlen. Zaterdag zijn we de eerste twee uur bezig geweest met het werken met Ki. Wat is Ki, hoe doe je Ki ademhaling, en welke houding creëert een goede lichaam/geest coördinatie. Hier kregen we ook enkele zeer praktische tips die gelijk bij het oefenen ook erg effectief bleken te zijn. 

Daarna hebben we het tweede blok van twee uur een aantal technieken uit de 2e taigi gedaan. Hierbij viel op dat er nog erg veel te leren is. Hij gaf erg goede aan­wijzingen, en bleef er ons aan herinneren dat de bewegen zo eenvoudig mogelijk moet blijven. Als je iets toevoegt, dan ziet het er misschien mooier uit, maar het effect van de beweging wordt minder. En het gaat er altijd om dat het ook effectief is. 

Het laatste uur was voor Dan graadhouders en instructeurs. Chris Curtis Sensei liet ons toen de basics zien. Hij benadrukte dat de basis het meest belangrijk is, als je snel beweegt dan kun je gemakkelijk kleine foutjes camoufleren. We hebben Kokyu Dosa gedaan en een aanval met boken met verdediging. 

Zondag gingen Jacco, Joep, Cas en onder­getekende op weg naar Helmond. Toen zijn we gestart met misogi. Dat was een erg bijzondere ervaring om deze oefening met ruim 30 mensen tegelijk te doen. De misogi oefening staat beschreven in het Aikido Toen zijn we twee uur met de boken aan de slag gegaan. We hebben oefeningen gedaan waarbij uke de jo vastpakt en nage uke met behulp van de jo werpt. 

In het blok van de middagsessie zijn we twee uur aan de slag gegaan met de boken suburi. Dit was ook een indrukwekkende oefening waarbij we in groepen een omstebeurt een andere suburi deden en daarbij in het Ja­pans telden met behulp van de kiai. Tot slot heeft Ad Vogels het Ki examen voor de 4e Dan gedaan, en Toby Vogels heeft het 3e Dan examen gedaan. Dit was erg bijzon­der om mee te maken en het zag er ook echt geweldig uit. De dag werd daarna afgeslo­ten met de mogelijkheid om vragen te stel­len aan Chris Curtis Sensei. Hij heeft toen veel uitgelegd over hoe de samenwerking tussen Morihei Ueshiba en Koichi Tohei was, en hoe de Ki Society is ontstaan. 

Foto van de deelnemers  

De stem heeft het aardig te verduren gehad op zondag, wat ook wel in de auto op de terugweg wel te merken was. Cas en Joep hadden niet veel stem meer over. 

Al met al was dit weer een zeer bijzondere stage, waarbij de banden tussen Alkmaar en Helmond verder zijn verstevigd. Ki-Aikido vereniging Torii is begin dit jaar aangesloten bij de Ki Society / KNK Japan en Chris Cur­tis Sensei zal twee keer per jaar een seminar in Nederland verzorgen. Deze seminars staan open voor alle aikidoka’s van alle stijlen, net zoals bij Aikido Yuishinkai. Ad en Toby Vo­gels waren dit jaar ook bij het seminar van Maruyama Sensei. Het is fijn om te merken dat de banden tussen de verschillende Ki-Aikido verenigingen in Nederland goed zijn, en dat we ongeacht bij wie we aangesloten zijn elkaar een warm hart toedragen. 

Martijn 

Dit bericht is geplaatst in Verslag seminar. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *