Ervaring van Martijn tijdens zijn 2014 trip naar Japan

Hierbij een verslag van mijn laatste reis naar Japan van 25 maart t/m 15 april. Het was weer een hele bijzondere trip met mooie ervaringen en ik heb weer heel veel geleerd. Ik ben erg dankbaar dat ik dit allemaal kan leren van de 2 leidende sensei’s binnen Aikido Yuishinkai, Maruyama sensei en Okajima sensei. Ik zal proberen om een overzicht te geven van wat we hebben gedaan, als je meer wilt weten neem gerust contact op hoor!

Koretoshi Maruyama sensei is de grondlegger van Aikido Yuishinkai. Hij is 13 jaar leerling geweest van O’sensei Morihei Ueshiba en was daarna één van de topleraren binnen Ki No Kenkyukai onder Koichi Tohei sensei. Sinds 2004 is hij mijn leraar en sinds 2007 kom ik jaarlijks ook in Japan om bij hem te trainen in Tokyo en we hebben onderhand een zeer hechte vader-zoon band opgebouwd. Het is een grote eer om zo veel te kunnen leren van een grootmeester als hij. Meer informatie over Maruyama sensei staat hier www.aikidoyuishinkaialkmaar.nl/geschiedenis.

In 2007 stelde Maruyama sensei Okajima sensei voor als zijn beoogde opvolger tijdens een training in Tokyo. Zijn les was van een dergelijk hoog niveau dat ik gelijk erg onder de indruk was van zijn vaardigheden. Meer informatie over Okajima sensei staat hier www.rakushinkan.com/taiki-okajima-sensei. Maruyama sensei vertelde me dat ik ook bij hem moest gaan trainen en vroeg Okajima sensei om mij alles te leren wat hij weet omdat ik volgens hem de Japanse spirit heb. Hier maak ik natuurlijk dankbaar gebruik van en daarom ga ik sinsdien elk jaar naar beide sensei’s als ik naar Japan ga.

De eerste 9 dagen heb ik in Tokyo bij Maruyama sensei getraind. En daarna heb ik 8 dagen in Osaka getraind bij Okajima sensei. Het waren vooral privé lessen aangevuld met de reguliere lessen in de avonden. Dit keer had een mooie groep zich aangemeld om mee te gaan op deze reis, we waren met 7 gevorderde Aikidoka’s in Tokyo en 6 in Osaka. 4 uit Nederland (Pieter van Dongen, Marc Beemer, Andre Voermans en ik), 1 uit Duitsland (Stefan Leiendecker) en 2 uit Argentinië (Julian Jiterman en Akio Takata). De meesten ken ik al erg goed en gaan al jaren mee. De harmonie in de groep was erg sterk aanwezig en de leraren gaven op het hoogste niveau les dat ik ooit heb gezien. Het is mooi om te zien hoe hun lessen zich elk jaar verder ontwikkelen.

De Aikido lessen in Tokyo waren op gevorderde niveau en Maruyama sensei heeft ons vooral het nieuwe reitai niveau lesgegeven met daarbij de links naar de kotai, juntai en ryutai niveau’s. Reitai is het niveau dat na kotai, juntai en ryutai komt. Voorheen had je dan het kutai en kontai niveau maar deze zijn vervallen. Nu is er dus alleen nog het gevorderde reitai niveau wat onderwezen wordt vanaf de zwarte band. Verder gaf sensei aan dat het mogelijk maken van het onmogelijke het motto van Aikido Yuishinkai is. En liet ook op vele manieren zien hoe dit praktisch vorm krijgt in de technieken.

Alle basistechnieken zijn voorbij gekomen op het reitai niveau, en deze zullen we ook gaan oefenen tijdens de gevorderden trainingen in onze dojo. Maruyama sensei heeft ook het Nenpa Shindo principe uitgelegd en toegelicht hoe je dit kunt ontwikkelen. Dit staat voor het ontwikkelen van een sterke wil, intentie, focus. Ook heeft hij het belang van een rustige geest benadrukt met de toelichting dat het serotonine niveau in de hersenen dagelijks op peil moet blijven om deze staat te handhaven en hiervoor hebben we oefeningen gedaan om dit te doen. Verder deden we bijzondere Ki testen en heeft sensei helder uitgelegd hoe je deze uitvoert.

Hij legde ook uit waarom Aikido liefde is, zoals O’sensei hem dat ook altijd onderwezen had. Het gaat er om dat we elkaar verzorgen en naar een hoger Ki niveau tillen tijdens het trainen met elkaar. Het is essentieel dat we dat helder voor ogen hebben en dus ook op de correcte wijze Aikido beoefenen. Dit is ook de basis van onze lessen.

Maruyama sensei gaf me mijn 4e dan certificaat mee die Will Stoelman tijdens de Masterclass officieel heeft uitgereikt. Dat was een heel bijzonder moment voor me en hopelijk stimuleert en inspireert het anderen ook om hun Aikido steeds verder te ontwikkelen, voor mij is dat zeker het geval. Maruyama sensei is in zeer goede conditie en gaf op zeer hoog niveau les. Het was een genot om dit mee te maken. Ook was het weer heerlijk om met onze Japanse vrienden te trainen. Maruyama sensei heeft een groep van zeer ver gevorderde Aikidoka’s en het is altijd erg leerzaam om met hen te trainen en we hebben altijd veel plezier samen.

In het weekend zijn we een dag met William Reed op stap geweest en hebben mooie plekken in Tokyo gezien zoals een vuurwerkmuseum, de Ekoin Temple, de geboorteplaats van Katsu Kaishu en de memorial van de 47 ronin. En we hebben Chankonabe gegeten bij Kirishima, het gerecht dat Sumo worstelaars eten. Zondag zijn we naar het Odawara Castle en de Mishima Taisha Shrine geweest en ’s avonds een enorme vuurwerkshow gezien in Atami. Dit waren ook de enige 2 vrije dagen tijdens de trip, verder was alleen maar trainen elke dag. Wat een genot!

In Osaka gaf Okajima sensei me op de eerste dag privé les in Gendai Reiki level 4, het Master level. Dit was een hele bijzondere les en initiatie. Het contact met de Ki van het universum heeft zich nog verder verdiept wat ik terugzie in de kalmte, ontspanning en verbinding die ik merk in het dagelijks leven. Ik zie er naar uit om Gendai Reiki in Nederland verder te verspreiden want hier kunnen veel mensen hun voordeel mee doen in deze tijden van spanningen en veranderingen. Het is een hele nuchtere en eenvoudige manier om Reiki te leren en toe te passen in het dagelijks leven.

Verder was dit jaar de Soutaiho basiscursus de kern van onze trainingen in Osaka. Ik heb deze al een aantal keren gedaan en geef onderhand ook al een aantal jaren les in Soutaiho, dus het was fijn om met die achtergrond nog dieper in de materie te duiken en de laatste updates te krijgen. Het bijzondere effect van de Soutaiho oefeningen bleef ons telkens weer verbazen. We hebben gezien dat pijnen in korte tijd opgelost werden, vervormingen in lichamen na een aantal oefeningen aanzienlijk verminderden of verdwenen, maar vooral ook de diepe ontspanning die het ons telkens weer gaf. We hadden regelmatig dagen waarbij we van 10:00 tot 21:00 uur in de dojo aan het trainen waren en door tussendoor regelmatig Soutaiho te doen was dit gemakkelijk vol te houden. Sterker nog het gaf enorm veel energie en de Soutaiho hielp om ons Aikido en Goshindo niveau nog verder omhoog te brengen.

Stefan, Pieter en Julian kregen aan het eind van de cursus het Quasi Instructeur certificaat uitgereikt, en ik kreeg het certificaat van officieel Soutaiho Instructeur. Hiermee ben ik de eerste persoon buiten Japan die dit heeft behaald bij de Soutai Balance Kyokai organisatie van Okajima sensei. Dit is een grote eer en stimulans om Soutaiho verder te verspreiden in Nederland. Meer informatie over Soutaiho staat op www.soutaiho.com.

Verder hebben we Goshindo en natuurlijk Aikido gedaan. Okajima sensei had het curriculum van Goshindo veranderd, dus dit hebben we doorgenomen. En we hebben video opnames gemaakt, zodat ik de nieuwe Goshindo DVD kan maken met het gewijzigde examenprogramma. Okajima sensei verraste me met de mededeling dat hij me tot 5e dan Shihan benoemt in Goshindo. Dit is een enorme impuls voor de verdere ontwikkeling van Goshindo binnen Nederland en Europa waar ik me ook volop voor in ga zetten. Stefan, Pieter en Julian heeft hij tot Shidoin benoemt met daarbij de 1e dan, hiermee zijn ze bevoegd om les te geven in Goshindo. We zijn nu de enigen buiten Japan die officieel het leraar niveau hebben gekregen van de Nihon Goshindo Kyoukai organisatie van Okajima sensei en hebben nu een mooi team om Goshindo meer bekendheid te gaan geven buiten Japan. Meer informatie over Goshindo staat op www.goshindo.nl.

Tijdens de Aikido lessen was er veel aandacht voor de basis, zoals Okajima sensei dit van Tohei sensei had geleerd in de tijd dat hij Uchi Deshi was bij Tohei sensei. We hebben de beginoefening grondig geoefend, de basis Aikido technieken en hoe te bewegen met de Jo en Bokken. Dit is een belangrijke basis voor ons Aikido, en dat zullen we ook regelmatig tijdens de lessen oefenen, zoals jullie de afgelopen weken al hebben gemerkt. Okajima sensei is een waar meester in het gebruik van Ki op allerlei manieren, en ook zijn Aikido is van een uniek niveau. Hij noemt zichzelf een body pilot, en dat beschrijft het perfect. Degenen die al een keer meegeweest zijn naar Osaka weten wat ik bedoel. Maruyama sensei heeft met hem echt een waardige opvolger gekozen.

Al met al een tot de rand gevulde reis en een hele bijzondere ervaring. We hebben er alles uit gehaald wat mogelijk was en de beide sensei’s hebben ons ook zoveel als maar mogelijk was gegeven tijdens deze trip. Graag deel ik alles wat ik heb geleerd met jullie en hopelijk genieten jullie daar net zo veel van als ik. Op 4 mei deel ik Soutaiho en Gendai Reiki tijdens een Doushindo seminar in Alkmaar en op 6 juli verzorg ik een Goshindo seminar. Tijdens de Aikido lessen komt al het geleerde mbt Aikido aan bod zoals jullie al hebben gemerkt. Ik vind het ook leuk om jullie enthousiaste reacties te horen tijdens de lessen. Tot op de mat!

Martijn van Hemmen

Dit bericht is geplaatst in Martijn. Bookmark de permalink.

3 reacties op Ervaring van Martijn tijdens zijn 2014 trip naar Japan

  1. rogier put schreef:

    Hallo Martijn. Super dat je deze ervaringen wilde delen en zo mooi hebt weten te verwoorden. Is een genot om te lezen. Ik ga je vast weer zien op een stage. Grt Rogier Put

  2. admin schreef:

    Dankje Rogier, leuk om je reactie te lezen. En ja we komen elkaar vast weer tegen op de mat! Gr. Martijn

  3. sander jagersma schreef:

    Hallo Martijn,

    Een zeer mooi verhaal om te lezen!
    Geweldige ervaringen en leuk opgeschreven.

    Ga zo door.

    Met vriendelijke groeten,

    Sander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *