Ervaringen van Stephan tijdens het seminar in Schotland

Trip to Scotland

Het weekend van 7 t/m 9 februari zijn Martijn, Nico en Stephan naar Schotland geweest, waar Martijn werd uitgenodigd om een tweedaags seminar te verzorgen.

Bij aankomst werden we super hartelijk ontvangen door Rob Brew. Hij heeft ons direct wat bezienswaardigheden laten zien van het mooie Schotland. Vanaf het begin was de toon gezet, er zou erg veel over Aikido worden gesproken. Rob is een zeer gedreven en enthousiaste Aikidoka en wist ook veel over te vertellen. Tot in de nachtelijke uurtjes werden ervaringen uitgewisseld, Ki testen gedaan en elkaar vast gepakt op verschillende manieren (de Aikido manieren wel te verstaan). Zelfs de bokkens kwamen tevoorschijn. Erg interessant!

Op zaterdag was de kennismakingsochtend met onze nieuwe Schotse vrienden. Ik het begin een beetje een gekke sfeer, maar eenmaal op de tatami smolt de groep al snel samen. Tijdens de Shindo sessie, bestaande uit Seitai, Reiki en Sotaiho, in de ochtend werden er wat vragen gesteld naar aanleiding van de oefeningen. Iedereen ging met een positief gevoel de pauze in. Het was immers toch vreemd om aan iemand zijn/haar tenen te draaien en trekken.

In de middag Aikido. Het was verbazingwekkend hoe stevig men elkaar daar vastpakt en dat Ki weinig tot niet stroomde en daardoor erg snel uit balans was. Het was fantastisch om te merken dat ze wel heel erg open stonden voor het zachte vastpakken en voelde wat het verschil was. Dit was erg wennen. In kotai kon men goed meekomen, hoewel het voor sommigen erg lastig was om de grip los te laten. In juntai en ryutai was het toch lastig om samen te werken. Het was fijn om te merken dat de schotten erg enthousiast waren en zin hadden in de volgende dag.

In de avond hebben we heerlijke curry’s gegeten bij de Indiër in Glasgow. Niet wat je verwacht. Geen haggis, stout beer en whisky dus. Wij klagen niet, want Indisch eten is wel een favoriet!

Zaterdagavond werd het weer erg vroeg ;-). We hebben lang nagesproken over Aikido in verschillende stijlen en zelfs nog een seminar op film gezien. Uit eindelijk was het na 2 uur voordat we onder de wol op het lucht matrasje lagen.

Zondag was het tijd voor Goshindo in de ochtend. Dit werd als heel positief ervaren. Goshindo is Buiten Japan nog onbekend. Martijn gecertificeerd Goshindo trainer en eigenaar van de enige branche dojo buiten Japan en ook in Schotland zijn onze vrienden geïnspireerd geraakt.

Na een korte pauze was het de beurt aan Aikido. We hebben ushiro tekubidori onder de loep genomen, met baby grip, en the sword of the four Gods. Het filmpje hiervan is zelfs via YouTube verspreid, klik hier om het te bekijken. En klik hier om de foto’s te bekijken.

De twee dagen werden met zeer veel enthousiasme ontvangen en zeer zeker voor herhaling vatbaar. Misschien komen ze zelfs een keer bij ons langs. Tijdens deze dagen is mij een ding erg duidelijk geworden. Wij hebben wekelijks les op seminar niveau en dat is een zegening voor ons en voor de vereniging. Ik hoop dat wij hier nog lang van mogen genieten.

In Aiki,
Stephan

Dit bericht is geplaatst in Verslag seminar. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Ervaringen van Stephan tijdens het seminar in Schotland

  1. Ina Braas schreef:

    Mooi gezicht, jullie allemaal aan het oefenen met ‘The Sword of Four Gods’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *